Keepvogel - tekenfilmserie van Wouter van Reek

Tekst, animatie, stem, geluiden: Wouter van Reek

Muziek, geluidstechniek: Wouter van Bemmel

Uitgezonden in Villa Achterwerk van de VPRO tussen 2000 en 2007.

Klik op de plaatjes om de filmpjes af te spelen
Of Bekijk ze hier bij de vpro

  
1.- Terra Incognita.
Het is koud en het brandhout is op. Keepvogel gaat even snel wat hout sprokkelen, ziet steeds iets betere takken verderop liggen en komt uiteindelijk aan het einde van de wereld terecht.
Daar ontmoet hij Lupus Wolfram Tungsten.
2.- Sneeuwpop.
Keepvogel maakt een sneeuwpop en begint daar tegen Tungstens waarschuwingen in een sneeuwballengevecht mee. De sneeuwpop wordt kwaad, verjaagt Keepvogel en pikt zijn huisje in. Buiten is het koud, terwijl de sneeuwpop binnen lekker warm zit.
3.- Vlieger.
Keepvogel leest in zijn uitvindingenboek over vliegers. Hij maakt er zelf ook een. Tungsten wil meedoen, als Hond Van Avontuur. Maar hij vliegt meteen de lucht in.
Keepvogel moet hem redden.
4.- Uitvinding.
Keepvogel en Tungsten gaan een geniale uitvinding doen voor achter in het uitvindingenboek. Iets heel simpels waar toch nooit eerder iemand aan gedacht heeft. Bijvoorbeeld een... eh...
Keepvogels ontwerp wordt steeds groter en ingewikkelder, tot hij er helemaal in verstrikt raakt. Tungsten echter houdt het simpel.

English version:
Coppernickel on YouTube

5.- Saai.
Het is een hele saaie dag. Keepvogel en Tungsten besluiten dan zelf maar op avontuur te gaan.
Keepvogel vindt dat je zo goed mogelijk voorbereid moet zijn op zo'n expeditie, maar Tungsten vindt dat een echte avonturier juist niets bij zich heeft. Dus propt Keepvogel uiteindelijk alles in een heel klein tasje.
6.- Broogbeer
Keepvogel gaat vlierbessen plukken. Als hij een emmer vol heeft komt Broogbeer en ruilt de emmer ongevraagd voor een glas kroosbier. Keepvogel probeert te zeggen dat hij dat niet wil maar Broogbeer brult overal met zijn vette verhalen doorheen, totdat Keepvogel het niet meer houdt.
7.- Uitkijktoren.
Keepvogel heeft een tube lijm. Dat is mooi spul. Hij lijmt van alles. Ook de kapotte schoorsteen. Zo komt hij op het idee om een oud tafeltje op het dak te lijmen als uitkijkpost.
En een kruk.
En een emmer.
En de boekenplanken.
En alles wat hij vinden kan.
8.- Pannenkoeken.
Keepvogel kan niet slapen. Tungsten wil pannenkoeken gaan bakken. Keepvogel wil juist slapen.
Tungsten begint toch. Steeds hoger en verder vliegen de pannenkoeken. Ze trekken de aandacht van een grote horde hongerige konijnen.
9.- De Zevenslaper.
Keepvogel en Tungsten zijn vlierbessen aan het plukken. Ze gaan naar het zevenslaperseiland, dat is vast een hele goede plek. Tungsten durft eigenlijk niet.
Keepvogel gaat een ruÔne in en komt ongewild in de droom van de zevenslaper terecht.
10.- Ondersteboven.
Het is een hele saaie dag. Keepvogel verveelt zich verschrikkelijk. Al ijsberend raakt Keepvogel op het plafond verzeild. Hardstikke leuk, maar na een tijd ontdekt hij dat plafonds Ongelofelijk Saai te zijn. Hoe komt hij er weer vanaf?
11.- Heersbeestje.
Tungsten ziet een onze lieve heersbeestje.
Het blijkt een Heersbeestje te zijn. Het Heersbeestje legt uit dat het eigenlijk oneerlijk is dat de grote dieren altijd de baas spelen en alles vertrappen. Keepvogel probeert het goed te maken, maar het Heersbeestje wordt steeds heerszuchtiger.
12.- Zonnebril.
Keepvogel zit te lezen in zijn grote uitvindingenboek. Tungsten is zonnebrillen aan het passen en stoort hem steeds.
Keepvogel trapt per ongeluk de zonnebrillen van Tungsten kapot. Huilend werpt Tungsten zich op bed.
Keepvogel probeert ze te repareren, maar dat wordt steeds moeilijker en Tungsten vindt het elke keer niet goed.
13.- Bezoek.
Keepvogel krijgt een brief van een verre tante die na 7 jaar op bezoek komt.
Ze bakken 7 taarten en maken alles, maar dan ook alles heel erg goed schoon.
Maar tante blijkt dat alles helemaal niet te kunnen waarderen.
14.- Noodweer.
Het is verschrikkelijk rotweer, maar het brandhout is op. Keepvogel stuurt Tungsten erop uit. Maar het duurt zo lang dat Keepvogel ongerust wordt en Tungsten gaat redden. Daar blijkt hij allerlei spullen voor nodig te hebben.
15.- Opstoken.
Keepvogel en Tungsten maken een tocht door de sneeuw. Tungsten wordt zo koud dat hij ziek wordt. Keepvogel probeert hem weer warm te krijgen en stookt de kachel zo hard op als hij nog nooit gedaan had, hij zet hem zelfs op turbo...
16.- Witsaus.
Tungsten weet een hele goede plek om bessen te plukken. Maar het blijken vieze, witte bessen te zijn.
Toch probeert Keepvogel er een soort hele lekkere bijzondere witsaus van te maken. Maar het wordt uiteindelijk niet helemaal wat hij bedoelde.
17.- Nonagintiljoen.
Tungsten en Keepvogel scheppen tegen elkaar op over wie de meeste bessen gaat plukken.
Dat zet Keepvogel aan het denken over tot hoever je eigenlijk kan tellen en wat er daarna komt.

Tot hoever kan je eigenlijk tellen?

18.- De Stokjes van het Bos.
Keepvogel ontdekt dat de onopvallend op de grond liggende stokjes in het bos onderdelen zijn van een onbekend en enorm groot apparaat dat hij gaat herstellen.
19.- Op Zee.
Keepvogel en Tungsten gaan naar het strand. Tungsten wil pootje baden, maar Keepvogel bouwt een vlot om naar de horizon te varen. Maar vlotten zijn zo zwaar en log. Hij vindt een handiger manier uit om de zee op te gaan.
20.- Het Bittere Bos.
Tungsten wil naar buiten, op avontuur, terwijl Keepvogel binnen zit te tekenen. Keepvogel vertelt wat hij tekent en het verhaal wordt steeds spannender, tot Tungsten ook niet meer op avontuur durft.
21.- Het Diepste Gat.
Keepvogel graaft een heel erg diep gat om te kijken wat er onder de grond zit. Tot zijn verbazing komt hij aan de andere kant van de wereld uit, waar alles ondersteboven is.
Maar als hij Tungsten haalt gelooft die hem niet.
22.- Tungstens Tekening.
Keepvogel en Tungsten zijn aan het tekenen. Ze stellen zich zo goed voor dat ze zijn op de plek die ze tekenen, dat het wel lijkt of ze daar echt zijn. Maar dan wordt het steeds moeilijker om weer terug te komen.
23.- Kijktaart.
Keepvogel bakt een geweldige taart en Tungsten nodigt enkele gasten uit. Omdat allerlei ingrediŽnten niet te vinden zijn neemt Keepvogel steeds iets anders. En de uitgenodigde gasten nodigen zelf inmiddels steeds meer nieuwe gasten uit, die ook weer gasten uitnodigen.
Zo moet Keepvogel zijn taart met heel erg veel gasten delen.
24.- Verkleintang.
Het dak lekt. Keepvogel en Tungsten zijn het niet eens over de beste manier om het te repareren. Keepvogel gaat aan de slag. De hamer is kapot en hij heeft een klein hamertje nodig om hem te repareren. Maar dan heeft hij nog een kleiner hamertje nodig voor dat hamertje.
25.- Avontuur.
Tungsten wil op avontuur, maar Keepvogel heeft geen zin. Tungsten vindt Keepvogel maar een saaie piet en gaat alleen. Keepvogel twijfelt: Ben ik saai? Hij probeert zichzelf te veranderen en dat lukt eigenlijk iets te goed...
26.- Rondom.
Keepvogel heeft hout voor de winter gehakt en is doodop. Dan komt er een wereldreiziger op een motor langs. Tungsten en Keepvogel mogen één rondje op de motor rijden. Maar steeds als ze terug willen bedenken ze dat ze nog wel een heel klein stukje verder kunnen rijden.
27.- De wereld is rond. Of niet?
Keepvogel, Stookvogel en Tungsten zijn het er niet over eens hoe de wereld eigenlijk precies in elkaar zit. Dus gaan ze alle drie op onderzoek uit om te kijken wie er gelijk heeft.
28.- Stookvogels Droom
Als Stookvogel ziek in bed ligt, nemen Keepvogel en Tungsten een kijkje bij zijn motor. Ze worden steeds nieuwgieriger naar hoe zo'n motor werkt. Hoe kan dat eigenlijk, dat zo'n zwaar ding voortgeduwd wordt door een bakje vloeistof, dat ook nog zelf meerijdt?
29.- Onbekend gebied
Keepvogel komt op het geweldige idee om een nieuw land te gaan ontdekken. Maar welke kant moet je op als je niet weet waar je heen gaat?
30.- Gedachtenbreiwerk
Keepvogel gaat een uitvinding doen waar hij zelf slimmer van wordt, zodat hij daarna een nog betere uitvinding kan doen. Maar hoe werkt dat eigenlijk precies?
31.- De Stoere Tocht
Keepvogel gaat met Stookvogel mee op een Stoere Tocht, maar Tungsten vindt dat kinderachtig en gaat zelf écht op avontuur.
32.- Opruimen
Keepvogel ruimt de boel eens goed op en Tungsten helpt enorm mee. Maar op de een of andere manier lijkt het wel alsof ze nooit verder komen.